ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΣ?

Γνώριζες ότι ο καφές προέρχεται από ένα δέντρο; Όλα ξεκινούν από το αειθαλές καφεόδεντρο και τα πολύτιμα κόκκινα «κεράσια» που φυτρώνουν στα κλαδιά του. Καλλιεργείται σε περίπου 70 χώρες παγκοσμίως, σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Γνώριζες ότι:

Τα καφεόδεντρα αγαπούν τα θερμά και υγρά κλίματα. Ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 17-23°C, σε περιβάλλοντα που επικρατούν οι άφθονες βροχοπτώσεις και τα γόνιμα εδάφη.

Υπάρχουν περισσότερες από 60 διαφορετικές ποικιλίες καφέ, αλλά η Arabica και η Robusta είναι αυτές που καλλιεργούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι κόκκοι Arabica είναι γνωστοί για την εκλεπτυσμένη γλυκύτητά τους, ενώ οι Robusta τείνουν να είναι ελαφρώς πιο πικροί.

Τα άνθη του καφέ μοιάζουν λίγο με αυτά του γιασεμιού, καθώς έχουν παρόμοιο άρωμα και λευκό χρώμα.

ΑΡΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς μετατρέπουμε τους κόκκους σε θεσπέσιο καφέ; Μετά τη συγκομιδή, πλένουμε, ξηραίνουμε, διαλέγουμε και αναμειγνύουμε προσεκτικά τους κόκκους μας σε χαρμάνια, συνδυάζοντας τους ιδιαίτερους χαρακτήρες διάφορων ποικιλιών.

ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Μετά την ανάμειξη, καβουρδίζουμε τους κόκκους, ώστε να απελευθερώσουν τα αρωματικά τους έλαια και τον βαθύ γευστικό πλούτο που κρύβουν στον πυρήνα τους. 

Το μεσαίο καβούρδισμα διαρκεί περίπου 12 λεπτά.

Κατά το καβούρδισμα, οι κόκκοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες από 200° έως 250° C, με αποτέλεσμα αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα Jacobs.

Γνώριζες ότι οι ακαβούρδιστοι κόκκοι ζυγίζουν περισσότερο από τους καβουρδισμένους; Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία στους κόκκους εξατμίζεται.

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ

Προσφέροντας αυτή την πολύτιμη αίσθηση απόλαυσης, ο καφές είναι μια προσωπική υπόθεση. Και αυτό ισχύει είτε αγαπάς τα απαλά βάθη του καφέ φίλτρου είτε την ένταση του espresso. Όποια κι αν είναι, όμως, η μέθοδος παρασκευής που επιλέγεις, εδώ είναι κάποιοι αξιόπιστοι τρόποι για να ετοιμάσεις το ιδανικό φλιτζάνι καφέ, κάθε φορά.